MEDIC, despre administrarea VACCINULUI împotriva infecției HPV: Ne dorim extinderea categoriei de vârstă, așa cum se face în orice altă țară civilizată

MEDIC, despre administrarea VACCINULUI împotriva infecției HPV: Ne dorim extinderea categoriei de vârstă, așa cum se face în orice altă țară civilizată
Publicat: 08/10/2018, 15:59

Dacă până acum vaccinul HPV (Human Papiloma Virus) putea fi administrat doar fetițelor și femeilor până la 26 de ani, Agenția Medicamentului din Statele Unite ale Americii (n.r. – Food and Drug Administration) a luat decizia ca acesta să poată fi făcut atât de femeile, cât și de bărbații care au vârsta între 27 și 45 de ani.

Medicii români susțin că decizia artrebui adoptată și în România, ba mai mult, vaccinul ar trebui să fie asigurat prin program Național de Vaccinare.

„Vaccinarea contra HPV este foarte bună și la nivel mondial există rezultate foarte bune privind această vaccinare. Experiența americanilor este una dintre cele mai serioase. Trebuie să ne gândim că acolo s-au vaccinat și femei și bărbați, pornind de la ideea că infecția este și la bărbați în condițiile în care noi avem discuții de ani de zile dacă să introducem sau nu acest vaccin în Programul Național al României. În primul rând, noi nu neapărat avem o problemă cu vaccinarea, dar nu avem bani. Sigur că ne dorim foarte mult și susținem ideea de a vaccina persoanele aflate în grupa de vârstă inițială, dar și extinderea categoriei de vârstă, așa cum se face în orice altă țară civilizată”, a declarat, pentru MEDIAFAX, medicul de familie Valeria Herdea.

De asemenea, medicul mai precizează că este important nu doar femeile să se vaccineze, dar și bărbații, care sunt predispuși infectării cu virusul HPV.

„Noi nu avem infecție doar la femei, avem infecție și la bărbați, cum ar fi mai multe tipuri de cancer. Sunt foarte multe tipuri de cancer care au în spate infecția cu HPV. (…) Din punctul de vedere al unui medic, prevenția este cel mai important lucru pe care îl putem face, este eficientă și e modalitatea prin care putem opri împrăștierea bolii și putem salva vieți”, a mai adăugat medicul.

Potrivit acesteia, în România, anual, mor aproximativ 2.000 de femei din cauza cancerului de col uterin și alte 4.000 sunt diagnosticate cu această afecțiune. Vaccinul este cel mai avansat instrument de prevenție împotriva bolilor provocate de infecția cu HPV.

„Cel mai important lucru este ca femeile să fie îndrumate, să primească o informație corectă, transparentă și să înțeleagă despre ce este vorba. Să aibă acces la vaccinare, asta înseamnă inclusiv să aibă vaccinul. După consult ele pot fi vaccinate fără niciun fel de problemă. Insist foarte tare pe consultul clinic”, mai adaugă medicul.

Valeria Herdea susține că vaccinul împotriva infecției cu HPV poate fi achiziționat din farmacii, dar nu este susținut de Programul Național de Vaccinare din punct de vedre financiar, în schimb este recomandat de forumurile medicale din România.

Potrivit Societății Române de Microbiologie, cancerul de col uterin ocupă locul doi ca frecvență între afecțiunile maligne de care se îmbolnăvesc femeile cu vârste între 30 și 50 de ani în întreaga lume. În 99,7% din cazuri este cauzat de infecția persistentă cu tulpinile HPV cu risc crescut (HPV HR).

Vaccinul protejează împotriva a 90% din cazurile de cancer de col uterin, a 85-90% din cazurile de cancer vulvar, a 80-85% din cazurile de cancer vaginal, a 90-95% din cazurile de cancer anal. Acesta acționează și împotriva a 90% din cazurile de veruci genitale.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mesajul Germaniei pentru Putin: Retrageți-vă trupele din Ucraina și începeți negocierile cu Kievul
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Orașul din România în care casele de peste 1,5 milioane se vând ca pâinea caldă....
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat că avea o relație cu un...
Ucraina se pregătește să arunce în luptă brigada de soldați antrenată în Franța, dotată cu...
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Ce măsuri dure ar putea lua Guvernul, după ce Bruxelles a avertizat că economia nu...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Ei sunt Florin și Axinia, doi dintre cei 9 români care au murit în urma...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Obligatoriu pentru românii care au buletin! Trebuie să anunțe în termen de 24 de ore
Sindromul accentului străin. Boala misterioasă căreia medicii nu-i dau de cap
Regina Întunericului și Adriana Bahmuțeanu, replici dure după întâlnirea în taină cu Honorius Prigoană. Ce...
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Cum îl apără Gabriela Cristea pe Tavi Clonda: “Tu îți permiți să-ți dai cu părerea...
Jake Paul, șocat de gestul adversarului său, Mike Tyson: "Trebuie să mă ciupesc Tocmai am...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Taj Mahal nu se mai vede din cauza poluării extreme